tiistai 17. marraskuuta 2009

Aurinkoiset huopalapaset

Neuloin summamutikassa reilun kokoiset lapaset lankakaapissa kummitelleista Létt-Lopi-langoista ja heitin ne pesukoneeseen. Lopputulos oli niin ihana että kirjoitin ohjeen ylös että muutkin voivat tehdä yhtä täydellisen istuvat lapaset tuomaan vähän väriä tähän synkeään syystalveen.

Koko: Naiselle. Malli on sen verran väljä että alle mahtuu ohuet sormikkaat.
Mitat: Pituus 24 cm, ympärysmitta sormien kohdalta 20 cm, peukalon juuressa 27 cm. Jos haluat suuremmat lapaset, kannattaa varata kolmas kerä lankaa.Tarvitset:
- 100 grammaa Ístexin Létt-Lopi villalankaa.
- 4 mm sukkapuikot
- Pienen nöttösen Novitan 7 veljestä lankaa tai vastaavaa
- 3 mm virkkuukoukun
- Pesukoneen

Ohje:
Luo 48 silmukkaa 4 mm sukkapuikoille ja yhdistä suljetuksi neuleeksi. Neulo 15 krs 2o 2n joustinneuletta. Jatka 10 krs sileää neuletta. Aloita peukalokiila.

Oikea lapanen: Kiila tehdään ensimmäisen puikon alkuun. Neulo 2o, lisää yksi silmukka, neulo 2o, lisää yksi silmukka. Neulo loppu kerros oikein. Neulo seuraavalla kerroksella kaikki silmukat oikein. Toista nämä kaksi kerrosta yhteensä 7 kertaa niin että lisäysten välisten silmukoiden määrä kasvaa joka kerta kahdella. Eli seuraavalle kerroksella neulo 2o, lisää yksi silmukka, 4o, lisää yksi silmukka ja neulo loppu kerros oikein.

Vasen lapanen: Neulo kuten oikea lapanen, mutta tee kiila toisen puikon loppuun. Eli ensimmäisellä kerroksella neulo ensimmäinen puikko oikein ja toista puikkoa kunnes jäljellä on 4 silmukkaa. Tee lisäys, neulo 2o, tee lisäys ja neulo 2o.

Molemmat lapaset: Kun kiila on 14 krs korkea, neulo vielä 8 krs sileää neuletta. Siirrä kiilan 16 silmukkaa odottamaan peukalon neulomista langanpätkälle. Neulo sileää neuletta ja luo kiilan kohdalle 3 uutta silmukkaa. Neulo yhteensä 25 krs sileää neuletta. Sen jälkeen aloita kärkikavennukset. Kavenna yksi silmukka 1.puikon alussa, 2.puikon lopussa, 3.puikon alussa ja 4.puikon lopussa. Toista kavennukset joka toisella kerroksella 6 kertaa. Tämän jälkeen toista kavennukset joka kerroksella vielä 3 kertaa. Katkaise lanka ja vedä se loppujen silmukoiden läpi. Päättele langanpää.

Peukalo: Poimi kiilan 16 s ja luodut 3 s tasaisesti kolmelle sukkapuikolle (=19s). Jos peukalon juuresta näyttää tulevan reikäinen, voit poimia enemmän silmukoita ja kaventaa ylimääräiset pois ensimmäisellä kerroksella. Neulo 15 krs sileää neuletta. Sen jälkeen kavenna joka puikon lopussa yksi silmukka joka toinen kerros 5 kertaa. Katkaise lanka ja vedä se loppujen silmukoiden läpi. Päättele langanpää.

Laita lapaset pesukoneeseen muutaman pyyhkeen kanssa. Laita mukaan normaalia pyykinpesuainetta, mutta ei huuhteluainetta. Lue pakkausmerkinnät huolella, koska osa nestemäisistä pesuaineista ei sovi villalle. Minä pesin lapaset 40 asteen pesuohjelmalla 1300 1/min linkouksella.

Huomioithan että eri pesukoneet huovuttavat eri tavalla, eli huovutuksen lopputuloksesta ei ole mitään takeita. Jos lopputulos on liian pieni, yritä venyttää lapasia voimakkaasti, jos taas liian suuri, laita lapaset uudestaan pesukoneeseen.Aurinkopyörylä: Tee normaalin vetolenkin sijaan kiristettävä aloituslenkki, että pyörylän keskelle ei jää reikää. Esimerkiksi tuolta löytyy kuvallinen ohje. Virkkaa lenkkiin 3 mm koukulla 6 ks. Kiristä lenkki, mutta ei liian kovaa, koska lanka katkeaa aika helposti (nimimerkillä "kokemusta omaava"). Virkkaa yksi ktjs ja virkkaa kaksi ks jokaiseen aloituskerroksen silmukkaan (=12 s). Tee ps ketjusilmukkaan että kerros sulkeutuu. Jatka samalla tavalla lisäämällä 6 silmukkaa joka kerroksella kunnes työssä on 30 silmukkaa. Sen jälkeen vaihda työhön kontrastivärinen lanka ja tee vielä yksi kerros samaan malliin (=36 s). Tee lenksut virkkaamalla 5 ktjs ja kiinnittämällä lenksu piilosilmukalla alempaan kerrokseen aina kahden silmukan välein. Päättele langanpäät ja ompele pyörylä kiinni huovutettuihin lapasiin pyörylän ulkoreunaa pitkin niin että lenksut jäävät irti.

4 kommenttia:

Iida kirjoitti...

Ihanan aurinkoiset lapaset. Kyllä nuo kädessä kelpaa kulkea :)

Kaisa kirjoitti...

Kiitos Iida!

ElioS kirjoitti...

Ihanat, pirteät lapaset!

Riikka kirjoitti...

Pirtsakan väriset! Itse huovutin eilen piloille yhdet tumput.. Tänään sain sitten pelastettua pahimman, mutta ei voi kyllä olla nyt kauheen tyytyväinen lopputulokseen..:(

Onnkes sulla onnistu hienosti! =)