maanantai 15. marraskuuta 2010

Puolukkapiiras



Pidän todella paljon leipomisesta ja nyt viime viikkoina siihenkin puuhaan on ollut paljon aikaa. Tänään tartuin pakastimen ongelmamarjoihin, puolukoihin. Puolukat ovat hyviä ja terveellisiä, mutta aika kirpeän makuisia ja hankalia leivonnan kannalta. Muokkasin marjoille oman ohjeen Sirpa Talkan Tee hyvä kakku -kirjan puolukkaevään ohjeen pohjalta.

Kaisan puolukkapiiras

Voitele pieni uunivuoka (17x27) ja laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Ainekset:
4 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1/2 dl ruokokidesokeria
1/2 tl suolaa
50 g margariinia
3 1/2 dl maitoa

Päälle:
3 dl puolukoita
2 rkl margariinia
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl ruokokidesokeria

Ohje:
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää rasva ja maito sekaan ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun vuokaan. Lisää taikinan päälle puolukat. Sekoita kaurahiutaleet ja sula margariini ja ripottele seos puolukoiden päälle. Ripota päälle vielä ruokokidesokeria maun mukaan.

Paista 175 asteessa uunin keskitasossa noin 40 minuuttia.

7 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Onpa näppäränkuuloinen pohja. Sitä voisi kokeilla vaikka omenoidenkin kanssa. Puolukat ovat tosiaan kirpeitä, mutta varmaan tähän sopivia.

Paula kirjoitti...

Puolukkaleipomuksista tuli mieleen ihana jouluinen maustekakku, johon tulee myös puolukkaa ja se sopiikin aivan mainiosti siihen! Jos et ole tähän ohjeeseen vielä tutustunut, niin suosittelen kokeilemaan, todella hyvää :) http://sekasoppa.vuodatus.net/blog/355878/jouluinen-puolukka-maustekakku/

Kaisa kirjoitti...

Arleena, kyllä tuo varmasti sopisi myös omenakuutioiden tai mustikoiden kanssa. Pohjan makeus toisaalta tasapainottaa puolukoiden kirpeyttä mukavasti.

Kiitos Paula ohjevinkistä! Pidän tosi paljon maustekakuista ja tuo vaikuttaa herkulliselta.

Judiuni kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä. Voiko spelttijauhoa ja ruokokidesokeria korvata jollain tavallisemmalla? Ettei tarvitsisi kaupasta kantaa semmoista, mitä ei mihinkään muuhun osaa käyttää.

Kaisa kirjoitti...

Judiuni, spelttijauhot voi korvata joko ihan normaaleilla vehnäjauhoilla tai esimerkiksi täysjyvävehnäjauholla. Ruokokidesokerin sijaan taikinaan voi käyttää joko normaalia sokeria, fariinisokeria, lorauksen siirappia tai jopa hunajaa. Piirakan päälle voi ripotella tavallista sokeria tai fariinisokeria.

Satu kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Tätä täytyy kokeilla, kun spelttiäkin löytyy kaapista. Pakkasen puolukkarasioista puhumattakaan!

Edellisen viestin kaulurit ovat myös kivoja.

Kaisa kirjoitti...

Kiitos SatuK!
Toivottavasti pidät kakusta. Meidän kakku on jo melkein syöty :)