tiistai 10. tammikuuta 2012

Pipo ja kauluri

Olin ennen joulua lahjaostoksilla etsimässä ohutta ja hengittävää lenkkipipoa. Retkeilytarvikekaupan myyjä suositteli merinovillaisia pipoja jotka olivatkin ihanan näköisiä ja tuntuisia, mutta hintalappu näytti 36 euroa, mikä on yksivärisestä peruspiposta aika huima hinta. Sitten muistin, että minulla on kangaskaapissa metri ruskeaa merinovilla interlock -neulosta joka sopii tarkoitukseen loistavasti.

Kaivoin esiin pipokaavani jota olen kehitellyt koko syksyn kohti täydellisyyttä. Sitten mopo lähti lapasesta ja tuloksena oli kolme pipoa ja kaksi Buff-tyyppistä putkikauluria. Itselleni jätin pipon ja kaulurin, jotka ovat olleet tosi kovassa käytössä. Pipo toimii tosi hyvin myös pyöräilykypärän alla, koska se on lämmin, mutta ei hiosta tai tunnu märältä jos polkee kovempaa.Pipon ja kaulurin ompelee helposti alle tunnissa. Pipo-ohjeita löytyy netistä esimerkiksi Kukikkaat kuosit -blogista. Oma ohjeeni on kehitetty Ottobre-lehden lasten pipo-ohjeen pohjalta. Kannattaa huomioida, että villaneulos venyy enemmän kuin normaali trikoo. Siksi piposta kannattaa tehdä reilusti kapeampi kuin päänympärys on (eli "negative ease", mikä ikinä onkaan suomeksi.

Putkikauluri tehdään niin, että leikataan villaneuloksesta 50 x 50 cm neliö. Sitten ommellaan pitkät sivut yhteen saumurilla tai jousto-ompeleella. Lopuksi voi joko siksakata reunat tai tikata taitteet putkilon ylä- ja alareunaan. Jos haluaa kaulurista lämpimämmän, sen voi tehdä myös korkeussuunnassa kaksinkertaiseksi, eli leikata 50 x 100 cm suorakulmion jonka ompelee putkeksi sekä pituus- että leveyssuunnassa. Tällöin saumat voi piilottaa putkilon sisään, mikä tekee kaulurista huolitellumman näköisen.

2 kommenttia:

LiisaMaalla kirjoitti...

Tosi kivat! Nyt jos vielä sais sen ompelukoneen, niin pääsis tekemään..Siihen asti täytyy pärjätä neulotuilla pipoilla ja kaulureilla.

Kaisa kirjoitti...

Kiitos Liisa!
Minä ostin ompelukoneen reilu vuosi sitten kun muutettiin isompaan asuntoon. Aloitin opettelun melkein nollasta, mutta kummasti sitä oppii kun vain uskaltaa yrittää.

Jos päätät ostaa oman koneen, niin voin suositella Erkin Sauma ja Tikki -liikettä. Sieltä sai aivan mainion opastuksen uuden koneen käyttöön.