lauantai 13. maaliskuuta 2010

Isän uudet huopatossut

Isälläni on lukuisia pareja rikkinäisiä huopatossuja. Ensin ne hajoavat kantapään alta, sitten pottuvarpaan päältä ja lopuksi päkiänkin kohdalla on ammottava reikä. Uhmasin kohtaloani ja tein hänelle (taas kerran) uudet huopatossut.Tossut on neulottu Novitan turkoosista ja vihreästä Huopasesta. Koska en löytänyt meileistä valmista ohjetta, sävelsin oman saumattoman tossuohjeen. Mielestäni on hyvä jos pesukonehuovutetuissa neuleissa ei ole saumoja, koska saumat helposti "leikkaavat kiinni" huovutuksessa ja muodostavat epämukavia möhkyröitä.

Tilasin tossuihin Englannista nahkaiset kiinniommeltavat pohjat joiden toivon pidentävän tossujen elinikää. Pohjien pitäisi tulla postissa ensi viikolla. Voin raportoida pohjien kiinnityksestä kunhan ne saapuvat.Kaisan saumattomat huopatossut

Valmiin tossun pituus on noin 25 cm, eli se sopii 40-42 kokoiseen jalkaan. Voit helposti muuttaa tossun kokoa lyhentämällä tai pidentämällä kärjen pituutta. Tossu kutistuu noin 40 % huovutuksessa.

Tarvitset:
135 grammaa Novitan Huopanen-lankaa kahdessa eri värissä (eli noin 70 g molempia)
8 mm sukkapuikot sekä pyöröpuikon (kaapelin pituudella ei ole väliä)
Pätkän jotain jämälankaa
Virkkuukoukun

Ohje:
Virkkaa jämälangasta 5 ketjusilmukan ketju. Poimi ketjun pohjapuolen nypyistä varsinaisen työlangan avulla sukkapuikolle 3 silmukkaa. Neulo 6 kerrosta aina oikein poimituilla kolmella silmukalla. Ota toinen sukkapuikko ja poimi kappaleen sivureunasta 3 silmukkaa puikolle. Pura virkattu aloitusketju ja poimi kolmannelle sukkapuikolle vapautuvat 3 silmukkaa. Lopuksi poimi kappaleen viimeisestä vapaasta reunasta 3 silmukkaa neljännelle sukkapuikolle. Nyt sinulla on 12 silmukkaa neljällä sukkapuikolla. Paksulla langalla ja puikoilla tuo silmukoiden poimiminen ei ole ihan helppoa, mutta kannattaa muistaa, että huovutus peittää mahdolliset epätasaisuudet.

Aloita neulomaan suljettuna neuleena. Ensimmäisellä kierroksella tuplaa silmukkamäärä niin että *neulot joka silmukan ensin etureunasta ja sitten takareunasta pudottamatta silmukkaa välillä puikolta* (=24 s). Neulo seuraavalla kierroksella kaikki silmukat oikein. Toista lisäyskierros ** (=48 s).

Jatka suljetun neuleen neulomista kunnes työn pituus on 23 cm. Vaihda lankaa aina 10 cm välein jos haluat kuvan mukaiset 6 cm leveät raidat. Lisää viimeisellä kierroksella kaksi silmukkaa (= 50 s).

Vaihda työhön pyöröpuikko ja rupea neulomaan tasona sileää neuletta. Neulo edes takaisin 20 cm, eli kunnes koko työn pituus on noin 43 cm. Neulo 25 silmukkaa sukkapuikolle ja siirrä loput 25 silmukkaa toiselle sukkapuikolle neulomatta. Silmukoi kantasauma umpeen.

Neulomalla silmukoinnista löytyy mainio ohje Tarjan blogista. Voit silmukoida sauman myös perinteisesti neulalla, mistä löytyy ohje Knittyn sivuilta.

Päättele langanpäät ja laita tossut pesukoneeseen 40 asteeseen. Jokainen pesukone huovuttaa eri tavalla, eli en mene takuuseen lopputuloksesta. Pesun jälkeen venytä tossu oikeisiin mittoihin ja anna kuivua.

Jos tossu on huovutuksen jälkeen liian suuri, laita se pesuun uudestaan. Jos tossu on liian pieni, voit vielä pelastaa tilanteen venyttämällä tossua voimakkaasti. Jos tossun suuaukosta tuli liian pieni, siihen voi leikata loven joka helpottaa tossun pukemista.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Odotan innolla uusia huopatohveleita! Luulisi niiden kestävän paremmin kun kiinnität niihin englantilaiset nahkapohjat. Aikaisemmat tavanomaiset tossut ovat tosiaan kuluneet aika nopeasti puhki. Toivottavasti saan tossut uusine pohjineen viikon kuluttua tänne tullessanne.
-Isä

Kaisa kirjoitti...

Jees, eiköhän ne pohjat tule ennen ensi viikonloppua, että saat uudet tossut heti käyttöön :)