tiistai 28. joulukuuta 2010

Vaippoja

Suunnittelin jo raskausaikana, että vauva käyttäisi kestovaippoja, koska kertakäyttövaipat ovat epäekologisia, epämiellyttäviä, rumia ja kalliita. Tilailin netistä ja ostin kirpparilta kokeilumielessä monenlaisia vaippoja, että pystyisimme vertailemaan erilaisia vaihtoehtoja vauvan synnyttyä. Vastasyntyneellä toimivin vaihtoehto oli harso, ohut froteepyyhkeestä leikattu lisäimu ja ohuet Freedom spiritistä neulotut villahousut.

Nyt kun lapsi on jo neljäviikkoinen ja painoakin on jo kertynyt aika reippaasti (eilen neuvolassa selvisi, että kahdessa viikossa lapsi oli kasvanut yli 800 grammaa...), olemme päässeet kokeilemaan ihan "oikeita" kestovaippoja. Suosikiksi on noussut uusimman (6/2010) Ottobren ohjeella ommeltu sisävaippa ja villahousut.Sisävaipassa on ihoa vasten oranssi microfleece, joka siirtää kosteuden iholta vaipan imumateriaaleihin. Imuna on kirpparilta ostettua froteepyyhettä ja ulkopintana Myllymuksujen turkoosi-keltaista joustofroteeta. Muokkasin ohjetta sen verran, että jätin taakse yläreunaan aukon, josta vaippaan saa tarvittaessa laitettua lisää imua.Kuorivaippa on tehty kirpparilta ostetusta villakaulaliinasta. Jouduin tekemään vaippakappaleet paloista, koska kaulaliinan leveys ei ihan riittänyt. Tiivis villaneulos imee kosteutta tosi hyvin, eikä tunnu lanoliinitettuna ollenkaan märältä.

Kuvittelin, että vaippojen ompelu olisi aivan hurjan vaikeaa, mutta ihan hyvin se onnistui tämmöiseltä aloittelevaltakin ompelijalta. Itsetehdyt vaipat tulevat hurjan paljon halvemmaksi kuin valmiina ostetut, etenkin jos käyttää kierrätysmateriaaleja. Pitää joku päivä lapsen päiväunien aikaan laittaa vaippapaja pystyyn ja tehdä isompi satsi sisävaippoja.

5 kommenttia:

Maiju kirjoitti...

Näinhän se on, varsinkin jos käyttää vielä ompeluun kierrätysmateriaaleja, halvaksi tulee ja hyvin toimii! Meillä käytössä on itsetehtyjä, mutta lähes kaikki materiaalit on ostettu uutena. Halvemmaksi se tulee silti silläkin lailla toki. Ehdottomasti suosittelen vaippapajaa, siinä tulee huomaamatta useampi kerralla :)

Elli ja Aura kirjoitti...

Täältäkin vaippapajan suositukset! M-koon vaipat kun menevät vielä tosi kauan ja ompelu ei tunnu niin turhauttavalta kuin S-koon ompelu. Täällä 8-kuinen käyttää vieläkin M-kokoa! Tosin tein myös yhdenkoon sisävaippoja (CuddleBuns). Vinkkinä ainakin meille parhaista villahousuista (Vanilla, http://www.knitsoquaint.blogspot.com/), valmistuivat vasta äsken, mutta olen nyt jo täysin vakuuttunut niistä, istuvat kuin unelma :)
Elli

Kaisa kirjoitti...

Maiju, ajattelin että on parempi aloittaa vähän halvemmista materiaaleista, että suorituspaineet eivät ommellessa nouse liian koviksi :) Ja vanhat froteepyyhkeet ovat oikeasti tosi imukykyisiä.

Elli, kiitos villahousuvinkistä!

Maaru kirjoitti...

Ei ole villapöksyn ja sisävaipan voittanutta!

Meillä kestoillaan jo toisen lapsen kanssa itsetehdyillä vaipoilla, joiden materiaalit ovat kierrätyspyyhettä, vanhaa aamutakkia tai collegepaitaa ym. Vain kumi- ja tarranauhat ostan uutena. Pariin kertaa olen kokeillu PUL-kangasta ja pettynyt; jotenkin ne tahtovat meidän käytössä valskata ja hajotakin parissa kuukaudessa. Esikoinen kasvoi 4 kuukaudessa L-kokoon, joten S- ja M-koon vaipat ovat pikkukakkoselle hyvässä kunnossa. Laskin taannoin, että olen tehnyt pauttiarallaa 50 kestovaippaa parin vuoden aikana, ja vaikka ompelu alkaa jo puulta tuntua, niin kyllä se silti maksaa vaivan.

Minun suosikkikaavani on Suuren Käsityölehden 1/2008 -numerossa ollut taskuvaippa, kannattaa kokeilla! Ja meidän lempparivillikset ovat Ullan villapöpät: http://www.ullaneule.net/0108/ohjeet_villapopat.html

Kaisa kirjoitti...

Kiitos Maaru vaippavinkeistä!

Pitääpä etsiä jostain tuo käsityölehti ja kokeilla tuota ohjetta. Muistelisin, että jossain uudemmassa lehdessä oli taskuvaipan ohje. Villapöpiä olenkin neulonut muutamat ja niistä pienimmät ovat tosi hyvät etenkin yökäytössä.