lauantai 15. elokuuta 2009

Taikuutta

Olen jo pitkään ollut perumassa Novita-lehden tilausta, koska lehden mallit ja mitoitukset ovat perinteisesti olleet ihan eri kohderyhmälle kuin minulle. Erityisesti ärsytti se että mallit on lähes aina mitoitettu "suomalaiselle naiselle" (joka on todellisuudessa poliittisesti korrekti nimitys pulleille ihmisille) ja usein pienimmänkin koon ympärysmitta on yli 90 cm. Uusin Novita kuitenkin muutti mieleni. Lehdessä oli tosi paljon toteutuskelpoisia malleja, pieniä(kin) kokoja, kekseliäitä muotoja, vyötärömuotoiluja ja muuta mukavaa.

Ensimmäisenä puikoille pääsi malli numero 29, Taikabolero.Bolero on neulottu Perusta tuliaisena saadusta ihanan pehmeästä ja lämpimästä Indiecita Baby Alpaca -langasta. Lankaa kului vähän yli 100 grammaa. Tiesittekö että baby alpakka -nimityksellä ei ole mitään tekemistä elukan iän kanssa vaan se on villaluokitus joka kuvaa kuidun hienoutta mikroneissa mitattuna? Tein boleron kokonaan ohjeen XS-koon mukaan 6 mm pyöröpuikolla. Ainoa poikkeus oli se, että pingotin kappaleen ohjeen mittoihin ennen hihojen neulomista. Ohjeen alussa luki virheellisesti että työssä käytettäisiin 1o1n joustinneuletta, vaikka kuvasta näkee ihan selvästi että joustinneuleen kuuluu olla 2o2n.

Boleron rakenne on hyvin mielenkiintoinen. Ensin neulotaan 10 cm joustinneuletta, sitten kavennetaan silmukoita ja neulotaan 50 cm pitsineuletta. Sitten taas lisätään silmukoita ja lopuksi neulotaan vielä 10 cm joustinneuletta. Kappale taitetaan kaksinkerroin ja taitteesta poimitaan silmukat joustinneulehihoja varten. Lopuksi ommellaan sivusaumat kiinni.Olen todella tyytyväinen lopputulokseen. Bolero on kaunis ja istuu hyvin päälle. Lanka on niin laskeutuvaa, että boleroa ei oikein voi käyttää ilman kiinnitystä koska sivulärpäkkeet roikkuvat. En ole vielä päättänyt teenkö kiinnityksen hakasella vai napilla.

Lopuksi laitan vielä kuvan pingotusjärjestelyistä. Tuossa näkyy hyvin boleron rakenne. Hihojen paikat on merkitty vaaleanpunaisella langalla.

11 kommenttia:

Maiju kirjoitti...

Kaunis bolero! Me "suomalaiset naiset" taas tuskaillaan silloin tällöin sitä, kun joissain paikoissa ohjeita tai vaatteita on vain niille "ei-niin-suomalaisille" naisille.. Ja heh, just neuloin Baby Bamboo lankaa.. silläkään ei taida olla mitään tekemistä bambupuun iän kanssa.. ;) Onnea maratonille!

Kaisa kirjoitti...

Kiitos Maiju!
Olet ihan oikeassa, varmasti kaikilla "kokoryhmillä" ja vartalonmuodoilla on omat ongelmansa ohjeiden ja vaatteiden löytämisen kanssa. Onneksi neuloessa voi aina muokata ohjeita omalle kropalle sopivaksi, eikä ole samalla tavalla mittastandardien armoilla kuin vaikka vaatekaupoissa.

helena kirjoitti...

Kaunis! Minäkin olen vähän harkinnut tuota mallia ja tämä sinun versiosi kyllä nostattaa pisteitä, taidanpa toteuttaa. Voisitko kertoa vielä hieman lisätietoja: langan vahvuus (jos tiedät)ja puikot, joita käytit?

Tess kirjoitti...

Kaunis bolero!

Hih, en kyllä tiennyt tuota alpakka-juttua. Tuli vähän blondiolo :D

Mie vihdoin ja viimein lopetin Novitan tilauksen. En mie oo ku pari ohjetta toteuttanut monen vuoden lehdistä, joten koin tilauksen turhaksi. Kesä-lehdessä oli pari ihan kivaa ohjetta, harvinaista kyllä. Tuo mitoitusongelma mullakin on ollut. Yleensä ne pienimmälläki koolla tehdyt neuleet olisivat olleet mulle telttoja ja vartalo-osassa ei kavennuksia jne.

Eija kirjoitti...

Onpas kivan näköinen bolero.
Tälläiselle suomalaisen vartalon omaavalle ei sopis ollenkaan, mutta sinun ylläsi tosi kaunis.

Anonyymi kirjoitti...

kaunis blolero.
thamara

Kaisa kirjoitti...

Helena, 50 gramman kerässä on 113,39 metriä lankaa ja suosituspuikkokoko on 2,5-3. Neuloin joustimet 6 mm puikoilla ja pitsineuleen 5 mm puikoilla. Pingotusvaiheessa voi vielä vaikuttaa boleron kokoon aika paljon. Tuonkin kappaleen olisi voinut pingottaa ainakin pari koko isommaksi jos olisi vain venyttänyt.

Kaisa kirjoitti...

Tess, Eija ja Thamara, kiitos kommenteista ja kehuista!

Tui kirjoitti...

Oo, kaunis bolero! Tämä on miunkin to do-listalla tuosta lehdestä :) Enkä muuten tiennyt minäkään tuota lankajuttua :D

helena kirjoitti...

Kiitos tiedoista Kaisa! Miten meni maratonilla?

Kaisa kirjoitti...

Helena, maraton meni oikein hyvin. Aika jäi vähän viime vuodesta, mutta kaikkeni annoin taas matkalla ja hauskaa oli vaikka välillä sattui. :)

Kiitos Tui!