keskiviikko 7. toukokuuta 2008

Jäähyväiset rilleille

Koska olen viimeaikoina keskittynyt neulomisen sijaan lähinnä purkamiseen, ajattelin kertoa eräästä toisesta elämän suuresta tapahtumasta ja pitkäaikaisesta haaveesta joka toteutui toissaviikon torstaina. Nimittäin kävin silmälaserissa hankkiutumassa eroon silmälaseista ja piilolinsseistä.

Olen käyttänyt silmälaseja 13 vuotta ja piilolinssejäkin (kaikkia kuviteltavissa olevia malleja..) melkein 10 vuotta. Linssien vahvuudet ennen leikkausta olivat -4.25 ja -4.50 ilman hajataittoa. Suurin motivaatio leikkaukseen tuli siitä että urheilen paljon (juoksen, hiihdän...), eli piilolinssejä oli pakko käyttää, mutta minulla on kuivat ja siitepölystä ja katupölystä ärtyvät silmät, eli piilareiden käyttö oli usein hyvin epämiellyttävää. Viimeisen sysäyksen leikkaukselle antoi kaveri joka kävi vastaavassa operaatiossa alkuvuodesta ja oli todella tyytyväinen lopputulokseen.

Itse operaatio oli helppoakin helpompi. Varasin ajan torstaina, menin esitarkastukseen seuraavan viikon tiistaina ja jo saman viikon torstaina silmät leikattiin. Leikkaus alkoi siitä kun silmäluomet puhdistettiin ja silmiin laitettiin puuduttavat silmätipat. Minut laitettiin pötköttelemään laserlaitteen alle, luomet teipattiin auki ja leikattavaan silmään laitettiin luomenlevitin. Sen jälkeen silmään laitettiin pieni paine, niin kuin joku painaisi silmää kevyesti, ja laser leikkasi silmän pintaan 2 mikrometrin paksuisen läpän. Lääkäri piti läppää sivulla ja laser naksutti kolme muutaman sekunnin pätkää silmän pintaan. Tämän jälkeen lääkäri laski läpän takaisin alas ja laittoi silmään jotain ainetta. Koko tämän ajan minun piti vain katsella suurinpiirtein suoraan. Tämän jälkeen sama toistui toiselle silmälle. Missään vaiheessa en tuntenut minkäänlaista kipua ja koko leikkausoperaatio kesti alle 10 minuuttia. Kun nousin ylös leikkauspöydältä näin jo ihan selkeästi.

Tämän jälkeen sain suojalasit päähäni ja minun piti odotella tunnin ajan odotustilassa jonka jälkeen pääsin lopputarkastukseen ja kotiin. Kotona silmiä jomotti ja vähän kirveli noin 5-6 tunnin ajan, mutta sen jälkeen helpotti. Suojalasit piti pitää päässä saman illan ajan sekä viikon ajan öisin. Näkö oli ihan normaali jo seuraavana päivänä ja oikeastaan ainoa jälkivaiva oli silmien kuivuminen. Sekin vaiva on jo melkein korjaantunut kun silmän pinnan hermot pikkuhiljaa paranevat.

Reissun tuskallisin hetki oli maksaminen, koska koko lystin hinta oli yhteensä noin 3500 euroa. Sanoisin kuitenkin että lopputulos on joka sentin arvoinen. Näkö on aivan loistava ja on upeaa kun voi lähteä lenkille tai jumpalle ilman että pitää vääntää piilolinssejä rutikuiviin ja ärtyneisiin silmiin. Lisäksi voin käyttää normaaleja aurinkolaseja!

13 kommenttia:

henna kirjoitti...

Onneksi olkoon uusille silmille! Voin kuvitella tuon mahtavan tunteen, kun näkee kunnolla. Itse haaveilen leikkauksesta, mutta sattuneesta syystä rahaa ei ole. Ehkä sitten, kun olen töissä, voin alkaa säästää leikkausta varten. Olisi niin hienoa herätä aamulla ja nähdä normaalisti. Onneksi pystyn kuitenkin pitämään piilareita pitkiäkin aikoja ilman mitään ongelmia (paitsi se 200e mitä niihin menee vuodessa).

Kaisa kirjoitti...

Kiitos kiitos!
Kannattaa ehdottomasti mennä leikkaukseen sitten kun talous antaa periksi. Laskin tuon leikkauksen takaisinmaksuajaksi alle 10 vuotta kun verrataan tuota hintaa silmälasien ja piilolinssien hintaan, eli kyllä se taloudellisestikin on pitkällä aikavälillä kannattavaa.

villapeikko kirjoitti...

Onnea! Munkin pitäisi, jos vain saisi rohkeutta jostain...

Kaisa kirjoitti...

Ei se ollut kamalaa. Vähän sydän hakkasi siinä ennen kun leikkaus alkoi, mutta se oli niin nopeasti ohi että jännityksen kesti. Hammaslääkäri on epämukavampi ja kivuliaampi kokemus kuin tuo leikkaus oli.

hanna-h kirjoitti...

Huih. Minua hirvittää nuo leikkaukset, vaikka kuulostaakin helpolta operaatiolta. Ja pidemmän päälle eipä tuo hintakaan mahdoton ole, jos elämä helpottuu huomattavasti eikä tarvitse enää ostella uusia laseja ja piilareita. Itse tilasin juuri uudet lasit ja ouch! hinta riipaisee sydäntä niissäkin. Toisaalta tykkään laseista enkä tiedä osaisinko enää olla ilman niitä. (jotenkin pärstäni näyttää niiden takana siedettävämmältä :P)
Mutta mahtavaa että leikkaus sujui hyvin!
Ihanat muuten nuo edellisen postauksen sukat, itselläni on samainen malli parhaillaan puikoilla.

Kaisa kirjoitti...

Minullakin olisi ollut uusien rillien osto edessä kun nuo muovikehykset kuluu parissa vuodessa aika kamalan näköisiksi. Onhan se totta että hyvät rillit tuo semmoista persoonallisuutta naamaan.
Kiitos sukkakehuista! Houkuttaisi tehdä toiset samanlaiset heti perään kun tuo malli on niin mahtava.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Opiskelen Joensuun yliopistossa käsityötiedettä ja olen tekemässä pro gradu –tutkielmaa neuleblogeista. Kysely on tarkoitettu henkilöille, jotka pitävät neuleblogia. Kyselyyn vastaaminen vie noin 15-20 minuuttia. Kyselyyn voi vastata 26.5.2008 asti. Kyselyllä selvitetään blogien ja bloggaamisen merkitystä käsitöiden tekemiseen sekä neuleblogien verkostoitumista ja yhteisöllisyyttä. Olisitko ystävällinen ja kävisit tekemässä kyselyn oheisesta linkistä:

Kyselylomakkeeseen


Kyselyyn vastaajien kesken arvotaan kolme neuleaiheista palkintoa.

Ystävällisin terveisin: Katja Vilhunen

Heidi kirjoitti...

Moi Kaisa!
Ja onneksi olkoon "uusille" silmille:) Paras ystäväni suunnittelee samaa operaatiota kunhan saa rahat kokoon. Ajattelin sinulta kysyä, että mistä saa tilattua niitä merkkejä joita voi laittaa itsetekemiin käsitöihin? Tekstinä yleensä esim. Käsin tehnyt Kaisa. Olen jo pitkään haaveillut niistä:)
Onko sinulla loppuvuodesta synttärit kun minusta tuntuu että tuossa kuvauksessa on lukenut aika pitkään 24-vuotias?anteeksi uteliaisuuteni:)

Kaisa kirjoitti...

Kiitos Heidi!

Niitä merkkejä sai ainakin joskus semmoisesta paikasta kuin www.euroteam.fi. En nyt pääse tsekkaamaan tuota linkkiä kun meidän firman ihanat nettisuodattimet sen jostain syystä estävät, mutta toivottavasti sieltä löytyy.

Olin just täyttänyt 24 kun perustin blogin, eli elokuussa pitäisi neljännesvuosisata tulla täyteen. :)

Heidi kirjoitti...

Pitää käydä sitten tarkistamassa vieläkö niitä siellä myydään. Ollaan siis samaa vuosikertaa:) Tosin itse "pääsen" juhlimaan vasta joulukuussa.

arleena kirjoitti...

Onneksi olkoon pääsit kertaheitolla eroon laseista, joihin olisi vuosien saatossa uponnut jatkuvasti rahaa. Vaikka leikkaus maksoikin, niin sehän säästyy pikkuhiljaa silmälaseissa.

Elän suuria mukavuuksia saada toimia ja harrastaa "omin avuin" eli laseitta.

Näin se lääketiede kehittyy, onneksi.

17 neliötä kirjoitti...

Kirjoitanpa vielä minäkin...mielenkiintoista, olen nimittäin pohtinut tuota laserleikkausta. Minulla on jokseenkin saman verran miinuksia, enkä millään meinaa pystyä käyttämään piilareita...eniten operaatiossa pelottaa komplikaatioriski ja toisaalta myös jälkivaivana silmien kuivuminen. Onhan hinta korkea, mutta toisaalta, se on yksi meidän aisteista!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Heidi ja onnea.

Itsekin kävin FemtoLasik-leikkauksessa Mehiläisessä. Nyt näen hiukan paremmin, kuin silmälaseilla aiemmin. Silmut näkyy ja värit loistaa.
ks. www.mehilainen.fi / taittovirheleikkaukset/ kolme videota