sunnuntai 30. elokuuta 2009

Osa 3. Knitting Socks with Handpainted YarnCarol J. Sulcoskin kokoama Knitting Socks with Handpainted Yarn on vuonna 2008 julkaistu sukkakirja joka keskittyy kirjaviin sukkalankoihin sekä niille sopiviin ohjeisiin. Kirjassa on 21 erilaista sukkaohjetta joiden suunnittelijat vaihtelevat nimekkäistä konkareista, kuten Ann Budd, Véronik Avery ja Nancy Bush, uusiin tuttavuuksiin.

Kirja alkaa teoriaosuudella jossa kerrotaan lankojen värjäämisestä ja erityyppisistä kirjavista langoista. Kirjassa moniväriset langat on jaettu kolmeen kategoriaan. Nearly Solids tarkoittaa lankoja joissa on vain yhtä väriä jonka sävy vaihtelee. Wild Multis langoissa on monta eri väriä ja joskus villejäkin väriyhdistelmiä. Kolmas luokka, Muted Multis, koostuu langoista joissa on käytetty hillitysti muutamaa toisiinsa sopivaa sävyä. Teoriaosuudessa on myös pureuduttu värien lätäköitymisen syihin ja siihen kuinka epätoivotusta lätäköitymisestä pääsee eroon.

Kirjan sukkaohjeiden tiheydet vaihtelevat 28-36 s / 10 cm välillä. Puikkokoot vaihtelevat 2 millimetristä 2,75 millimetriin. Suurin osa sukista on neulottu perinteisesti varresta alaspäin, mutta sekaan mahtuu muutama erikoisempikin sukkakonstruktio. Esimerkiksi Split-Toe Sweethearts -sukissa on isovarpaalle oma lokeronsa. Kirjan parasta antia ovat mallit joissa on mielenkiintoisesti yhdistetty erilaisia kirjavia ja yksivärisiä lankoja keskenään. Monista muista sukkakirjoista poiketen, useissa kirjan ohjeista on jopa kolme eri kokoa. Useat mallit sopivat tyyliltään niin miesten kuin naistenkin sukkiin. Kirjan ohjeissa on merkintä, minkä tyyppisille kirjaville langoille ohje soveltuu parhaiten. Mittayksiköt ja puikkokoot löytyvät kirjasta myös eurooppalaisittain ymmärrettävässä muodossa ja monimutkaisimmat mallineuleet on esitetty kaavioina. Kirjan lopussa on lista kirjassa käytetyistä lyhenteistä sekä perinteinen pikaopastus neuletekniikoihin.


Vasemmasta yläkulmasta: Goldengrove Socks, Corrugated Stripe Socks, Spot Check Socks ja Staccato Socks.

Kirjan kuvat ovat mielestäni amatöörimäisen näköisiä. Mallin säärikarvojen sänki näkyy jopa kirjan kansikuvasta selvästi ja kuvien tarkennukset ja valotukset ovat miten sattuu. Myös osa kuvatuista sukista on rumasti neulottu. Esimerkiksi Corrugated Stripe Socks -sukkien kantapään alussa on molemmissa sukissa todella rumat reiät joita ei ole edes yritetty peitellä jälkikäteen. Huvitusta herätti myös Escher Socks -sukkien kuva jossa pääosaa esittää sukkien sijaan jonkun rakas kultainen noutaja.

Minun suosikkiohjeitani tästä kirjasta ovat Goldengrove Socks ja Spot Check Socks. Myös Staccato Socks on hyvä ohje, koska siinä on käytetty neljää eri väristä kirjavaa lankaa joista kolmea tarvitaan vain 55 m, eli keskiverto jämäkerän verran.

Kirjaa voi suositella kaikille sukanneulojille joiden lankavarastoista löytyy erilaisia kirjavia sukkalankakeriä ja jotka haluavat tehdä niistä muutakin kuin tavallisia perussukkia. Kirja sopii myös kirjavien sukkalankojen värjäämistä harrastaville neulojille sekä lätäköityviä sukkalankoja kammoaville. Monet kirjan ohjeista sopivat hyvin myös kokemattomammalle sukanneulojalle, koska kirjan mallineuleet ovat yksinkertaisia ja ohjeet selkeästi kirjoitettuja.

Oman kirjani hankin Book Depositorystä.

2 kommenttia:

Hisk It kirjoitti...

:D Tuo kirja on matkalla minulle, tulen ihan varmasti huomioimaan arvostelusi lukemisen jälkeen mahdolliset säärikarvasänget yms. :D

Kaisa kirjoitti...

Juu, on hyvä huomioida aina ne oleellisimmat asiat :D