keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Osa 2. Nancy Bush: Knitting Vintage Socks - New twist on classic patternsKirja-arvostelusarjan toisena teoksena on vuorossa Nancy Bushin, tuon sukanneulojien kuningattaren, ehkä paras sukkakirja Knitting Vintage Socks. Kirjan kaikki ohjeet pohjautuvat vuosina 1886-1920 Englannissa ilmestyneen Weldon's Practical Needlework -lehden ohjeisiin jotka Nancy on sovittanut modernin neulojan mieltymysten mukaisiksi. Kirja alkaa lehden lyhyellä historiikillä ja alussa on myös selitetty lehdessä yleensä kätetyt neulomistekniikat.

Kirjassa on 20 ohjetta joista 11 on naisten, seitsemän miesten ja kaksi vauvojen sukkaohjetta. Lisäksi kirjan alussa on kolme perussukan ohjetta erilaisilla joustimilla. Ohjeet ovat selkeästi kirjoitettuja ja kaikki mitat ja puikkokoot löytyvät myös eurooppalaisittain ymmärrettävässä muodossa. Kaavioita ei ole käytetty kuin muutamassa ohjeessa, mutta mallineule on kirjoitettu usein erilliseen tekstilaatikkoon josta se on helppo piirtää itse ruutupaperille. Kaikki sukat on neulottu perinteisesti varresta kärkeen. Sukat on neulottu ohuesta sukkalangasta 1,75 mm - 2,75 mm puikoilla ja tiheydet vaihtelevat välillä 30-34 s/10 cm . Yleisimmin käytetyt puikkokoot ovat 2 mm ja 2,5 mm. Kirjan kuvat ovat kauniita. Sukat on kuvattu sellaisenaan ilman että ne olisivat jalassa, mikä hieman vaikeuttaa mallien hahmottamista. Joka ohjeen yhteydessä on myös piirroskuva alkuperäisestä Weldon'sin sukasta.

Oma suosikkiohjeeni tästä kirjasta on Evening Stockings for a Young Lady, joka on yksi kauneimmista ja ehdottomasti parhaiten istuva polvisukkamalli mitä on ikinä suunniteltu. Kirjassa on myös muita houkuttavia ohjeita, kuten tällä hetkellä puikoillani majailevat Gentleman's Socks with Lozenge Pattern -sukat joissa on kauniin yksinkertainen vinoruutukuvio.Knitting Vintage Socks on kunnianosoitus yksinkertaisille,kauniille ja toimiville villasukille. Monimutkaisia palmikkovenkuroita kirjasta on turha etsiä, koska ohjeet on suunniteltu sellaisena aikana jolloin villasukkien toimivuus meni ulkonäön edelle. Sukat olivat arjen välttämättömyys, koska lähikaupasta ei voinut noin vain ostaa halpoja trikoosukkia.

Kirjan saa kohtuuhinnalla esimerkiksi täältä.

4 kommenttia:

marianne kirjoitti...

Olen miettinyt tuon kirjan hankintaa, vaikka nettimaailma pursuaakin ja kehuu näitä juuri ilmestyneitä kirjoja. Tilasin juuri sen 25 favourite sock models kirjan. En saanut tuota linkkiäsi auki, mutta Adlibris ja Bookplus toimittaisivat Suomessakin alle kahden kympin tämän.

Kaisa kirjoitti...

Marianne, tuo on ehdottomasti sellainen klassikkokirja joka kannattaa hankkia jos pitää sukkien neulomisesta.

Minä tilaan aina Bookdeposta koska niillä on ilmainen ja erittäin nopea toimitus (joskus on tullut kolmessa päivässä).

SatuK kirjoitti...

Kauniit on. Kiitos kirjavinkistä ;)

Mari kirjoitti...

Kirja vaikuttaa aivan ihanalta, kun olen sitä joskus selaillut :)