maanantai 24. syyskuuta 2012

Pikkuneuleita

Tämän hetken suurin neuleurakkani on Paulie-neuletakki sukkalankapaksuisesta alpakkasekoitteesta. Tällä hetkellä olen menossa jo toisessa hihassa, ja vaikka työ etenee, aina välillä tekee mieli neuloa jotain ihan muuta.

Ensimmäisenä välipalana valmistui Mini Micro no purl Monkeys -sukat. Sukat ovat omalle tytölle vähän liian pienet, eli nämä menevät lahjaksi. Lanka on Ilun värjäämää sukkalankaa ja sitä kului 25 grammaa kun neuloin 2,5 mm bambupuikoilla. Malli on kaunis, mutta kyllä tuo pitsikuvio vähän niitä nurjia raitoja kaipaisi. Nilkkaan lisäsin pätkän joustinneuletta, että sukka pysyisi paremmin jalassa.

Toisena välipalana neuloin vauvantumput February Baby Sweaterin jämälangoista. Malli on mukailtu tästä omasta lapasohjeesta. Varressa käytin 2,5 mm ja sormiosassa 3,5 mm bambupuikkoja. Lankaa kului 11 grammaa ja ihan saman verran jäi vielä jäljelle.

lauantai 22. syyskuuta 2012

Ompeluvinkki

Ompelin aamulla olohuoneeseen uusia verhoja kun loistoidea iski tajuntaani. Olen usein tuskaillut leveiden käänteiden kanssa, koska niitä on vaikea ommella suoraan vaikka kuinka hyvin olisi silittänyt taitoksen etukäteen. Ompelukoneen oma mitta-asteikko riittää vain kahden sentin ompeluetäisyyden mittaamiseen, mikä ei riitä jos haluaa tehdä leveän käänteen verhon alareunaan.

Laitoin palan washi-teippiä ompelukoneen runkoon sille kohdalle missä verhon alalaidan pitää kulkea. Näin sain molempiin verhoihin nuo ompeleet suoraan ja ihan samalle kohdalle. Washi-teippi ei jätä tahmaa tai jälkiä koneeseen ja sen paikkaa voi siirrellä vaikka kuinka monta kertaa. Teippejä saa esimerkiksi Teippitarhasta tai askarteluliikkeistä.

perjantai 14. syyskuuta 2012

Torkkupeitto

Olympialaisten aikaan tarvitsin mahdollisimman yksinkertaisen neuleen jota pystyin neulomaan ilman että intensiivinen urheiluntöllötys olisi häiriintynyt. Ohjeeksi valitsin Knitter's Almanacin helmikuun kappaleen vauvanpeiton, jossa neulotaan koko ajan oikein ja lisätään joka toisella kierroksella kaksi silmukkaa peiton kaikissa kulmissa.

Langaksi valistin lankajemmastani löytyneet vanhat Nalle-langat. Käytin kaksi kerää, eli 300 grammaa, lankaa ihan kokonaan. Lopuksi neuloin ainaoikein-reunuksen oranssista Nalle Aloeverasta suoraan kiinni peiton viimeiseen kerrokseen. Kokoa peitolla on noin metri kertaa metri. Jos peiton olisi pingottanut kunnolla, olisi siitä varmasti tullut paljon suurempi. Minulla ei kuitenkaan ollut sopivia vaijereita tai vastaavia pingotukseen, joten heitin peiton vain pesukoneeseen ja kuivatin tasossa. Peittoa voi käyttää pienenä torkkupeittona tai kolmioksi taitettuna myös hartiahuivina.

perjantai 7. syyskuuta 2012

Villahousut

Knitter's Almanac -kirjan helmikuun kappaleessa on February baby sweaterin lisäksi muitakin vauvojen vaatekappaleita joita on harvemmin näkynyt blogeissa. Kokeilin neuloa kirjan villahousut, koska en ole muualla nähnyt jalkaterällisten villahousujen ohjetta. Kuvissa mallina toimii 86/92 vaatekokoa käyttävä muksu jonka päällä nuo näyttävät ihan liian pieniltä villasukkahousuilta, mutta luulisin että oikeasti housut ovat suurinpiirtein kokoa 68/74, eli noin 3-9 kuukauden ikäisille. Käytännössä housuja voi käyttää ihan vastasyntyneestä yli vuoden ikäiselle, koska pienellä vauvalla housujen ei tarvitse olla niin sopivat ja taas isommalle lapselle villa venyy ja joustaa.

Housut on neulottu Nalle aloevera -langasta jota kului noin 80 grammaa. Vyötäröllä on reiät joihin voi pujottaa kiristysnyörin ja nilkoissa on resorit jotka pitävät jalkaterät paikoillaan. Housuissa ei ole yhtään ommeltavaa saumaa, vaan kaiken voi silmukoida. Jalkaterän rakenne on aivan nerokas ja se tuntuu istuvan hyvin jalkaan. Alaselkään tehdään lyhennettyjä kerroksia, että takaosa on etuosaa korkeampi. Lisäksi vaipalle tulee lisätilaa haarakiilalla. Pohkeiden kohdalla on kavennukset takana.

Nämä villahousut eivät ole sekoitelangan takia vaippailukäyttöön soveltuvat, mutta ohjeella voi ihan hyvin tehdä myös villavaippahousuja. Ohjetta voisi myös käyttää villahaalarin alaosana. Paksumman langan ja puikot valitsemalla samalla ohjeella saa isommalle lapselle sopivat kalsarit. Pakko vielä kehua, että Elizabeth Zimmermann on nero hyödyntämään neulonnan mahdollisuudet tekniikkana. Vaikea kuvitella, miten villahousuista voisi enää saada paremmin istuvat.

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Villapaitakauden avaus

Syksyisen sunnuntain ohjelmaan on kuulunut vaatehuoneen siivoamista ja pyykin pesemistä. Nyt nuo kaikki pois siivotut vaatteet pitäisi vielä hinnoitella ja raahata perjantaina Akseliin myyntiin. Välillä ehdittiin piipahtaa kuitenkin pihalla kameran (ja yli-innokkaan assistentin) kanssa kuvaamassa jo alkukesästä valmistunut neuletakki.

Tykästyin niin kovasti TiinaF:n ihaniin aina-oikein-neuletakkeihin, että halusin samanlaisen myös itselleni.

Takin malli on Garter Stich Swingy-Sweater. Langaksi valitsin joskus käsityömessuilta Priiman kojulta ostamani Debbie Bliss Cashmerino Aran -langan (55% villaa, 33% mikrokuitua, 12% kashmiria). Napit on ostettu Korkeavuorenkadun Menitasta. Neuloin takin muuten ihan ohjeen mukaan, mutta etureunaan tein koko matkalle i-cord-reunuksen joka muodostaa myös napinlävet.

Rakastan takin hehkuvan oranssia väriä ja rouheaa aina-oikein-pintaa. Lanka tuntuu ihanan pehmeältä ja lämpimältä ihoa vasten, eikä todellakaan kutita. Tämän takin kanssa on hyvä aloittaa syksyn villapaitakausi.