keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Raparperimazariinit

Miehen vanhemmat toivat meille pussillisen raparperinvarsia. Niistä piti tietysti heti leipoa jotain, mutta en halunnut tehdä perinteistä raparperipiirakkaa. Lopulta Sirpa Talkan Makeaa ja suolaista puutarhasta -kirjasta löytyi mainio raparperimazariinien ohje.

Ohjeessa taikinasta oli tehty 24 mazariinia, mutta ainakin meidän muffinssipellillä takinasta tuli 12 leivosta. Mazariini on vähän normaalia muffinssia työläämpi tehdä, koska siinä tehdään ensi kovemmasta takinasta "kuppi" jonka sisälle tulee pohjalle raparperihilloketta ja päälle kuohkeampaa kakkutaikinaa. Lopputulos on kuitenkin täysin vaivan arvoinen.

Raparperimazariinit (12 kpl)

Takina 1

2 1/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
100 g margariinia
1 kananmuna

Raparperitäyte

3-4 raparperinvartta
2 rkl fariinisokeria
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
tilkka vettä

Taikina 2

1 kananmuna
1 dl sokeria
1/2 dl kiehuvan kuumaa vettä
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
25 g margariinia

Ohje

Sekoita ensimmäisen taikinan ainekset nopeasti keskenään. Muotoile takinasta tanko, kääri se kelmuun ja nosta jääkaappiin.

Pese ja pilko raparperit kattilaan. Jätä pieni pätkä erilleen koristelua varten. Lisää fariinisokeri, kardemumma, kaneli ja vesi. Anna kiehua viitisen minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Anna jäähtyä.

Ota taikinatanko kaapista ja pilko se 12 palaan. Laita muffinipellin koloihin paperivuoat suojaksi ja painele taikinapalat vuokien pohjalle ja reunoille.

Vaahdota toisen takinan muna ja sokeri. Kun vaahto on valkoista, valuta joukkoon kuuma vesi samalla vatkaten. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää ne taikinaan sulan margariinin kanssa. Sekoita tasaiseksi.

Jaa raparperiseos ensimmäisellä takinalla vuorattuihin vuokiin ja annostele päälle toista taikinaa. Leikkaa lopusta raparperista ohuita siivuja ja painele ne leivosten päälle.

Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Voit sirotella valmiiden leivosten päälle sokeria tai tomusokeria.

4 kommenttia:

emilia kirjoitti...

Noita pitää kyllä kokeilla viimeistään viikonloppuna, kun pitää joka tapauksessa tuota raparperipuskaa perata. Kiitokset ohjevinkistä! Mulla on kyllä itelläkin tuo kirja, mutta en ole vielä tuota reseptiä testannut (enkä edes tuollaista muistanut :)

Kaisa kirjoitti...

Kiitos kommentistasi Emilia!
Kannattaa kokeilla, herkullisia tuli!

Iida kirjoitti...

Me tehtiin näitä viime viikonloppuna ja tosi namia tuli. Pikkuisen jäi vielä totetutukseen hiomisvaraa, mutta onneksi pihasta ei lopu raparperi kesken :P

Kaisa kirjoitti...

Hyvä jos maistui!