torstai 24. huhtikuuta 2014

Tikusta asiaa: Sukkapuikkovertailu

Kuten jotkut jo tietävät, olen henkeen ja vereen välineurheilija ja tämä koskee myös käsityövälineistöä, etenkin sukkapuikkoja. Ajattelinkin ilahduttaa teitä pienellä katsauksella jossa esittelen kokoelmiani ja kerron omat mielipiteeni niistä.

1. Kollage Yarns Square Needles 18 cm
Nämä halkileikkaukseltaan nelikulmaiset puikot on valmistettu kuparilla pinnoitetusta alumiinista. Puikot ovat huippukevyet ja lanka etenee pinnalla sulavasti. Materiaali on todella pehmeää ja siihen saattaa tulla koloja tai viiltoja terävistä esineistä, kuten saksista. Nelikulmaisilla puikoilla on mukava neuloa ja kädet rasittuvat vähemmän. Myös neulekäsiala näyttäisi olevan tasaisempaa nelikulmaisilla neuloessa. Nelikulmaisista puikoista kannattaa valita aina 0,5 mm suurempi puikkokoko kuin millä normaalisti neuloisi. Puikkojen kärjet saisivat olla terävämmät.

2. KnitPro Karbonz 15 cm
Nämä puikot ovat kokoelmani uusin tulokas, enkä ole vielä ehtinyt neuloa näillä mitään. Puikot on valmistettu hiilikuidusta ja kärjet ovat metallia. Hiilikuitu joustaa neuloessa, mutta ei taivu, minkä pitäisi vähentää käsien rasitusta. Puikkojen kärjet ovat terävät ja materiaali tuntuu kädessä mukavalta ja todella kevyeltä. Hiilikuidusta tulee mukavia mielleyhtymiä urheiluautojen ja maantiepyörien suuntaan, mikä on plussaa jos minulta kysytään.

3. KnitPro Metal 15 cm
Ostin jo vuosia sitten KnitPron metallisukkapuikkosetin missä on kaikki koot 2-3,25 mm neljännesmillin välein ja ne ovat olleet suosikkipuikkoni. Puikot ovat todella liukkaat ja teräväkärkiset ja näillä saa neulottua sulavasti "tiukkaa" neuletta. Kovassa käytössä puikot saattavat vääntyä, mutta ne saa taivutettua takaisin suoraksi. Pyöreät ja jäykät puikot saattavat kipeyttää sormet jos neuloo paljon. 15 cm pituus on juuri sopiva sukanneulontaan ja neuletta on helppo kuljettaa makana kun puikot eivät ole niin pitkät kuin tavalliset 20 senttiset. Suosittelen näitä puikkoja etenkin niille jotka tykkäävät neuloa sukkia tiukalla käsialalla. KnitPron sukkapuikkoja on saatavilla myös puisina.

4. KnitPro Cubics 15 cm
Ruusupuun värisestä laminoidusta koivusta valmistetut nelikulmaiset puupuikot ovat kevyet ja miellyttävät kädessä. Lyhemmän pituuden ja terävämpien kärkien takia pidän näistä enemmän kuin Kollage Yarnsin alumiinipuikoista. Lanka liukuu puikkojen pinnalla sulavasti, mutta ei yhtä liukkaasti kuin metallipuikoilla.

5. Addi bambupuikot 20 mm
Viimeisenä vielä suurin inhokkini, bambupuikot. Näiden ainoa hyvä ominaisuus on halpa hinta, mutta muuten bambulla on kauhea neuloa. Puikot ovat nihkeät, rikkoontuvat helposti ja pinnasta irtoaa säleitä joihin lanka tarttuu. Neulekäsialasta tulee epätasaista kun joutuu koko ajan varomaan että ei kiristä lankaa niin kovasti että nitkuva ja natkuva puikko katkeaa.

Nyt haluaisin kuulla teidän mielipiteenne asiasta. Mitkä ovat suosikkipuikkosi? Entä inhokit?

6 kommenttia:

Liina kirjoitti...

Minäkään en välitä bambuisista. Muutkin puiset hieman tökkivät, kun joku KnitPronkin puinen puikko sälöytyi päästään. Kaupassa sanottiin, että kynsiviilalla voisi sälöjä yrittää hioa pois, mutta minusta sen hintaisissa puikoissa ei pitäisi sälöjä olla ja piste. (Tosin oikein liukkaan langan kanssa bambut ovat ihan jees - mutta tämä tulee kysymykseen pikemminkin paitarintamalla.)

Kaisa kirjoitti...

No höh, ei tuolla hinnalla kyllä saisi sälöytyä. Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin puikko johon lanka jää kiinni.

Lape kirjoitti...

Mää neulon eniten knit pron 15cm sukkapuikoilla, neliskanttisetkin olivat ihan mukavat, hiilikuitopuikot mul on 2,5mm kokoisena, ja kestivät hyvin, yllättäen, vaikka pelkäsin niiden katkeavan... bambupuikoista osa on ihan p..kaa, mut lempparimerkki on kestänyt ja kestänyt, harmi vaan etten tähän hätään muista siitä kuin paketin ;) ei drops, addi eikä ainakaan novita...

Sude kirjoitti...

Neliskanttisia en ole päässyt vielä kokeilemaan, mutta yhdet ruusupuiset minulla on ja tykkään niistä aivan valtavasti. Inhokit on ne ainoat kakkosen puikkoni, iänikuiset metalliset puikot, jotka luistaa ja tippuu koko ajan =D Pitäis varmaan sijoittaa kunnon puikkoihin ja tästä vertailusta on kyllä apua. =D

Anonyymi kirjoitti...

Neliskulmaiset alumiinipuikot ovat suosikkini. Ne tosin taipuvat.
Puisiakin neliskulmaisia minulla on parit, 2 mm puikoista katkesi 1 puikko jo ennen neulomista.
Bambuiset sälöytyvät helpommin kuin knitpron koivuiset. Olen niitä hionut sälöytyneistä kohdistaan ja taas pelittivät.
Koivupuikot eivät kestä 3 mm tai ohuempina.
Hiilikuituisilla olen yhdet sukat vasta tehnyt. Metallin ja hiilikuidun liitos tuntuu hiukan käteen.
Neliskulmaisille puikoille en ole löytänyt puikkomittaa.

Kaisa kirjoitti...

Kiitos Lape kommentistasi! Hyvä tietää että bambupuikoissakin on eroja.

Kiitos Sude kommentista! Kakkosen metallipuikot painavat sormiin hirveät painaumat. Uskoisin noiden hiilikuituisten olevan paremmat (ei ainakaan niin liukkaat), mutta pitää testata ensin.

Kiitos anonyymi kommentistasi! Tuo on ihan totta, että alle 3 millin paksuuksissa puupuikot eivät tahdo kestää jos neuloo tiukkaa. Tosin ne neliskulmaiset ovat muotonsa vuoksi jäykempiä eikä ( ainakaan dynamiikan peruskurssin oppien perusteella) niiden pitäisi murtua niin helposti. Tuo hiominen on hyvä vinkki!