Olemme nyt vauvan kanssa kestovaippailleet kohta kolme ja puoli kuukautta. Ajattelin, yleisön pyynnöstä, kirjoitella hieman kokemuksistani. Kommentoikaa te muutkin kestovaippailijat tai sellaisiksi aikovat, jos olette eri mieltä tai jos unohdin sanoa jotakin oleellista.
Kuvassa itse ommeltuja sisävaippoja. Ihoa vasten fleece, imuna valkaisematon flanelli ja päällä liskokuvioinen bambuneulos ja keltaraitainen bambujoustofrotee. Fleece Eurokankaasta, muut tarvikkeet Myllymyksuilta.
Minulla ei ollut mitään kunnianhimoista kestovaippailusuunnitelmaa ennen lapsen syntymää, vaan ajatuksena oli kokeilla eri vaihtoehtoja avoimin mielin. Nykyään käytämme kestovaippoja päivällä ja yöllä ja olemme olleet todella tyytyväisiä. Kestovaipat ovat osoittautuneet käteviksi, halvoiksi ja ympäristöystävällisiksi. Vaippapyykkiä pesemme noin joka toinen päivä, mikä ei ole paljon kun ottaa huomioon että vauvaperheessä pyykkiä tulee muutenkin aika paljon. Likaiset vaipat säilytämme pyykkikaapin verkkokorissa, missä ne eivät haise ollenkaan. Emme hankkineet energiasyöppöä kuivausrumpua, vaan kuivatamme puhtaat vaipat kuivaustelineellä.
Aloitimme kestoilun perinteisillä harsovaipoilla. Vastasyntyneen jalat ovat niin laihat, että muut vaipat istuivat huonosti ja falskasivat helposti. Harsovaipassa siis taitellaan harso vaipaksi ja päälle laitetaan kosteussulkukerros, kuten villahousut tai vastaavat. Harsovaipoissa on ongelmana se, että ne tuntuvat märiltä ihoa vasten ja siksi kaipaavat jonkinlaisen kuivaliinan. Minä ostin kirpparilta fleece-mainoskaulaliinan, jonka leikkelin 10-15 cm leveiksi soiroiksi jotka sopivat hyvin kuivaliinoiksi. Nuo kuivaliinat ovat edelleenkin käytössä. Koska vauva pissaili välillä niin paljon että vaipan imukyky ei tahtonut riittää, leikkelimme vanhoista froteepyyhkeistä lisäimuja harson väliin.
Kun lapsi hieman pulskistui, aloimme kokeilla myös muita vaippoja. Tilasin kokeiluja varten muutamia taskuvaippoja, all-in-one-vaippoja (eli AIO-vaippoja) ja sisävaipan Royal-kestoilta ja Myllymuksuilta. Ostin myös muutamia vaippoja kirpputorilta. Myöhemmin ompelin itse lisää sisävaippoja Ottobre design -lehdessä (6/2010) julkaistulla kaavalla.
Taskuvaipoissa ja AIO-vaipoissa on ulommaisena PUL-kangas joka on laminoitua ja hengittävää kangasta. Kankaan tehtävänä on pitää kosteus vaipan sisällä. Jos vaipan sisällä ei ole tarpeeksi imua, myös PUL-kangas saattaa päästää läpi kosteutta. Ihoa vasten vaipoissa on joko fleece tai muu tekninen kangas, joka päästää kosteuden läpi imukerroksiin, mutta tuntuu kuivalta ihoa vasten. Taskuvaipassa on nimensä mukaisesti tasku johon voi laittaa haluamansa määrän imumateriaalia. AIO-vaipassa imu on ommeltu kiinni vaippaan. Taskuvaipat ja AIO-vaipat ovat käteviä reissussa, koska niitä on helppo kuljettaa mukana ja nopea pukea kun villahousuja ei tarvita. Vaipat saattavat kuitenkin joskus falskata.
Kuvassa vauvalla on sisävaippa ja hahtuvasta neulotut Villapöpät. Meidän 3,5 kuukauden ikäinen painaa tällä hetkellä noin seitsemän kiloa ja käyttää koon 3 pöpiä.
Sisävaipat ovat muuten samanlaisia kuin tasku- ja AIO-vaipat, mutta niissä ei ole kosteussulkukangasta, vaan vaipan päälle pitää pukea villahousut tai muu kosteussulku. Sisävaipat ovat olleet kotikäytössä meidän suosikkejamme, koska ne hengittävät hyvin ja niitä on lähes mahdotonta saada falskaamaan. Vaippa on etenkin haarasta aika paksu, minkä takia monet bodyt ovat ihan liian lyhyitä.
Vaippailukäyttöön tarkoitetut villahousut neulotaan hahtuvasta tai muusta täysvillaisesta huovuttuvasta langasta. Housut voi myös ommella villaneuloksesta. Valmiit housut liotetaan lanoliinivedessä, mikä tekee pintaan kosteutta hylkivän kerroksen. Lanoliinia saa esimerkiksi kestovaippoja myyvistä verkkokaupoista ja liikkeistä. Villahousuja ei tarvitse käyttöönoton jälkeen pestä jos niissä ei ole mitään näkyvää likaa. Housut kannattaa kuivattaa kunnolla aina käytön jälkeen.
Villahousuohjeita netissä:
Villapöpät
Ottobren villahousut
Kestovaippainfon villahousuohjelinkit
Vanilla-villahousut
Lisätietoja kestovaippailusta:
http://www.kestovaippainfo.fi/
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
6 kommenttia:
Meillä sisävaippa-villahousuyhdistelmä ei jostain syystä lähtenyt toimimaan.. ei ollut hyvä vaikka kuinka lanoliinissä villahousuja lilluttelin. En sitten tiedä missä vika. Nykyisin meillä on käytössä pääsääntöisesti vain itse ompelemani taskuvaipat. Päästävät joskus isot pissat lävitse, mutta kotona ollessa se ei haittaa. Yleensä toimivat ilman ongelmia. Mutta samoin ajatuksin taannoin kestovaippojen käyttöä aloittelin, kokeiltiin vähän kaikenlaista ja meille parhaiten toimivat ratkaisut ovat sitten löytyneet käytännössä. Vaippapyykki meillä pestään yhtä usein kuin teillä ja kuivaus tapahtuu myös "luonnossa". Likaiset vaipat viskaamme niitä varten olevaan isoon roskikseen, jossa säilyvät hyvin sen pari päivää.
Tuota mietin, kun puhut fleecestä kuivaliinakankaana. Tärkeäähän on erottaa eri fleecelaadut toisistaan. Ihoa vasten kuivana säilyy nimenomaan mikrofleece. Itse tekaisin alkuhuumassa sisävaipan jostain tuntemattomasta kirppisfleecestä ja käytössä osoittautuikin, ettei se toimikaan kuivaliinana, vaan imi kosteutta kuin puuvillakankaat.
Olen huomannut, että vaippojen kaavoissa on isoja eroja. Nyt kun jo tietää minkä malliset tuolle omalle muksulle ovat parhaat, on helppoa ommella isompia kokoja niistä hyväksi havaituista. Reitevälle pylleröiselle tytöllemme esimerkiksi kestovaippainfon ilmaiskaava sekä yksi Käsityölehden kaava ovat ehdottoman parhaita, pitkiä ja kapeita malliltaan. Mielellään kuitenkin aina lukee vinkkejä muiden hyväksi havaitsemista malleista. Mitä kaavaa sinä olet käyttänyt?
Voisin melkein jopa kopioida Maijun tekstin :) Meilläkin ensin lähdettiin kokeilumielellä ja siihen ollaan sitten jääty. Meillä käytetään myös itse ommeltuja taskuvaippoja ja juuri kestovaippainfon kaavalla tehtyjä. Joskus (eteenkin päiväunien jälkeen) päästävät läpi, mutta ei se haittaa kun kotona ollaan. Nyt vasta ompelen kokoa L, neiti on siis kahden päivän päästä 11 kk, eli aika kauan niillä M-koon vaipoilla on pärjätty! Sisäkankaana ollaan käytetty kuivaliinaneulosta, aluksi laitoin miksofleeceä, mutta en pitänyt siitä kun vaippa oli jotenkin tönkkö.
Yöllä käytämme sitten sisävaippaa ja villahousuja, sisävaippana itse ommellut CuddleBuns vaipat, jotka ovat yhden koon vaippoja. Ajatuksena tässä oli se että ei tarvitse kaikkia vaippoja ommella lisää kun jäävät pieneksi. Näihinhän olisi hyvä idea leikata kuivaliinat jämäpaloista (kiitos siis siitä!), tähän asti ollaan siis menty ilman ja hyvin nukkuu.
Elli
Maiju ja Elli, kiitos kommenteista!
Tuo fleece-pointti on tosi hyvä. Mysteerifleecen vaippakelpoisuuden voi aika hyvin testata niin että heittää sen pesukoneeseen ja kokeilee, tuntuuko kangas kuivalta kun sen ottaa koneesta pois. Myös microfleecejen laadussa on eroja. Myllymuksujen fleece kestää 60-asteen pesun mukisematta, mutta eurokankaan fleecellä on tapana vähän nukkaantua.
Olen ommellut sisävaippoja Ottobre design -lehden 6/2010 numeron ohjeella. Olen myös kokeillut Suuri Käsityö -lehden (2/2010?) ohjetta ja sekin oli ihan OK. Pitääpä kokeilla seuraavaksi tuota kestovaippainfon kaavaa. Meidänkin tyttö on vähän pullukampi tapaus, minkä takia melkein kaikki vaipat istuvat reidestä hyvin. Varmaankin laihajalkaisemmilla on enemmän ongelmia vaipan falskaamisen kanssa.
Tuosta erillisestä kuivaliinasta on sekin etu, että vaipat eivät tahraannu niin paljon kun kuivaliina kerää suurimman osan kakoista. Sisävaipoissa olen tykännyt fleece-sisäpinnasta, koska se ei veny niin paljon kuin ohuemmat tekniset materiaalit. Taskuvaipassa tuota ongelmaa ei ole, koska PUL-kangas tuo vaippaan ryhtiä.
Meillä on yksi ostettu CuddleBun-vaippa ja se on ollut kyllä hyvä ja mahtuu varmasti vielä pitkään.
Meilläkin ollaan tähän asti pärjätty hyvin M-koon vaipoilla, nyt siis ikää kohta 10,5kk. Nyt alkaa olla aika tehdä L-kokoisia, toivottavasti niillä pärjätään sitten loppuun asti.
[p]Help to make method inside your bath cupboard for the brand new shower pal, the actual chunky beads ClariSonic Skincare Clean . For [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic mia uk[/url] those who are exactly who desire to get a multi-speed washing process, this Clarisonic Aria Washing clarisonic mia sale Process may very well be available for you . Moderate clean is very important! Cleaning products to weak acid is preferred, water temperature and the temperature in cold water or the same is the best, overheating will wash away grease, Clarisonic Mia had long been down capillaries, [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic mia 2 uk[/url] face red . With the consumers' recommendations, feedbacks, and comments a certain particular [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic face brush[/url] person will also know if the money he/she will devote is definitely really worth the high quality of the product . Clarisonic Opal Infusion - A successful together with Sooner Solution meant for Total eye Wrinkle t
Expenses a much more valuable together with sooner solution meant for developing wrinkle treatment, puffiness together with alright ranges, notably surrounding the total eye space? Old fashioned job application tactics when making use of anti-wrinkle remedies together with [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic uk[/url] creams and gels supply outcome the fact that require for a longer period compared with it's advisable . Now there are rental companies that supply their products suited to the occasion . Related Articles - Clarisonic, Rodin [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic uk sale[/url] Olio Lusso,
Email this Article to a Friend!
Receive Articles like this one direct to your email box!Subscribe for free today! . You should dampen your face before using the brush however the cleanser should be applied to the brush and not the face.[/p]
Its not my first time to pay a visit this web site,
i am browsing this web site dailly and get pleasant data from here every day.
http://www.heike-wiesner.de/mediawiki/index.php/Benutzer:
LatoyaRen
my web-site :: beaudify cream
Lähetä kommentti